Home » Aktiviteter » Foredrag

Foredrag

Kommende foredrag

Raketten til verdensrummet onsdag den 24. marts 2021 klokken 19.oo
skype foredrag ved
næstformand i Dansk Selskab for rumfartsforskning Finn Willadsen

er afholdt

Raketter har været nøglen til at sende noget ud i rummet hvad enten det drejer sig om satellitter eller rumsonder. Men hvad kræves der af en raket for sende noget ud i rummet og hvordan har teknologien udviklet sig. Der vil blive forklaret hovedtrækkene ved udvalgte opsendelsessystemer. der vil være lidt historie og lidt om fremtiden.

tilmelding på: https://rumfart.nemtilmeld.dk/19/

Rumstationer og deres rolle i rumforskningen onsdag 21. april 2021 klokken 19.oo
Skype foredrag ved næstformand Finn Willadsen
Dansk Selskab for Rumfartsforskning

I 1971 blev den den første rumstation Saljut 1 opsendt. den er siden blevet efterfulgt af mange rumstationer fra Sovjetunionen, USA, Kina og så den internationale rumstation ISS. de har fungeret som platforme hvor man lærte at bo i rummet og samtidig dyrke forskning i mikrogravity.
Foredraget handler både om rumstationernes historie, anvendelse og lidt om planerne om fremtidige rumstationer.

tilmelding på : https://rumfart.nemtilmeld.dk/20/

satellitbaner og deres brug onsdag den 19. maj 2021 klokken 19.oo
skype foredrag med næstfomand Dansk selskab for Rumfartsforskning
Finn Willadsen

Satellitter har i dag en mængde forskellige anvendelser og udgør en væsentlig del af det moderne samfunds infrastruktur. Satellitter kredser om Jorden i forskellige baner ude i verdensrummet. Forskellige baner har forskellige egenskaber og bruges derfor til forskellige formål.
foredraget vil fortælle om de vigtigste af disse baner, deres specifikke egenskaber med fordele og ulemper.

tilmelding på: https://rumfart.nemtilmeld.dk/21/


Tidligere foredrag

Apollo 8: Juleaften, hvor Jorden stod op
Torsdag den 20. december 2018 klokken 18.30

I juledagene 1968 blev der skrevet både verdens- og rumfartshistorie. For første gang i historien forlod mennesket sin hjemplanet og drog af sted til vores trofaste drabant, Månen. NASAs mission Apollo 8 bragte tre astronauter i kredsløb om vores nærmeste nabo i rummet, hvor de som de første mennesker nogensinde kunne se Jorden stå op over den golde månerand. I foredraget vil astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space fortælle om Apollo-projektet med særlig fokus på begivenhederne i juledagene 1968, der på mange måder var skelsættende for vores syn på verden. Michael vil også kaste et blik ind i krystalkuglen og tale om, hvornår vi mennesker igen drager af sted mod Månen – denne gang måske for at blive.

Info-aften: Job hos den Europæiske Rumorganisation ESA
Mandag den 12. november 2018 klokken 16.30

I midten af november frigiver ESA 100 jobs fordelt over hele Europa. Disse jobs kaldes “Young Graduate Trainee” (YGT) stillinger og er øremærket unge universitetskandidater fra alle fakulteter. YGT stillinger er 1 årige, lønnede stillinger, som giver en enestående chance for at få indblik i Europæisk rumfart og samarbejde. Er du interesseret, så kom til infoaften d. 12 november kl. 16.30 på Geologisk museum! Her kan du møde Dansk Selskab for Rumfartsforskning og få gode råd fra tidligere YGT Christina Toldbo. Hør om de forskellige muligheder hos ESA, ansøgningsprocessen og livet som expat i en europæisk organisation.

Uddannelses- og Forskningsministeriets kontor for RUM repræsenterer Danmark i den europæiske rumorganisation og i EU kommissionens i sager vedrørende rummet. Cecilie Tornøe fra RUM vil på mødet fortælle om kontorets arbejde for, at Danmark udnytter mulighederne i ny rumteknologi og satellitdata optimalt.

REJSEN TIL MÅNEN – Fra Månerejse til Månebase

Onsdag den 25. april 2018 klokken 18.00
Foredrag på Geologisk Museum ved Helle og Henrik Stub

Det er nu næsten 50 år siden Armstrong satte sin fod på Månen, og i det meste af denne tid har Månen ikke spillet den store rolle i rumfarten. Det er måske ved at vende nu, både på grund af nye opdagelser om Månen og fordi der igen er planer om at rejse til Månen.
I foredraget ser vi på Månen fra dengang, den var målet for et kapløb til nu, hvor Månen måske kan afgøre rumfartens fremtid.
I foredragets første del ser vi på, hvordan månekapløbet førte os til Månen, og hvordan de seks landinger på Månen lagde grunden til den fortsatte udforskning. For selv om Apollo var et politisk program, skabt af den kolde krig, så blev der gennemført et omfattende videnskabeligt program. Apollo blev meget mere end ”Flag and Footprints”
I foredragets anden del ser vi på debatten om de politiske og tekniske muligheder for at vende tilbage til Månen inden 2030 og de langsigtede muligheder for at opbygge en koloni. Ubemandede rumsonder har givet os et helt nyt billede af Månen, blandt andet ved at vise, at der nogle steder måske findes is under overfladen. Denne opdagelse har i høj grad øget interessen for at vende tilbage til Månen.